lauantai 18. lokakuuta 2014

Kreetan luontoa ja kasveja

Kanariansaarten jälkeen Kreetan kasvisto yllätti. Kreetalla oli paljon tropiikin koristekasveja kuten yllä olevan kuvan Kukonharja. Kukonharja löytyi ruukkukukkana pienen vuoristokylän ravintolan pihasta. Ilma oli lokakuun puolivälissäkin Suomen helteiden kaltainen, merivesi oli lämmintä. Kuivuus on haaste kukille.

Hotellihuoneemme ovelta oli näkymä oliivipuulehtoon. Kreetan tärkeimpiä elinkeinoja on turismi ja oliivit. Vuorilta saavat hyvää vettä. Oliivipuiden ohella rinteessä oli juuresmaita.

Huoneemme parvekkeelta luvattiin avoin merinäkymä. Parvekkeelta näkyikin meri juuri ja juuri. Onneksi sai ihailla alla olevia kasveja. Olimme perillä illalla myöhään pimeässä, aamulla herätessäni ryntäsin parvekkeelle yöpaita päällä. Piti peräytyä, kun huomasin, että koko ravintolayleisö näki minut. Parvekkeella taustamusiikkina oli ravintolan katon tuuletin.



Hedelmien suhteen ovat omavaraisia. Matkallani törmäsin granaattiomeniin ja sitrushedelmiin.





Pasuunakukat, Oleanterit, Lamppuharjat, Ihmeköynnökset, Kiinanruusut, jalostetut ruusut ym. kukat koristivat maisemaa.



Saaren eteläosassa oli vuoristomaisemaa ja kuivaa Libyanmeren rantahietikkoa. Rotkojen välissä oli virkistäviä puhdasvetisiä vuoristopuroja, joiden varrella kasvillisuus oli vihreää. Vuorten rinteillä oli havupuita.

Sivuilla olevat kuvat omistaa Heli Veripää, ellei toisin mainita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti